П. Москов: Приватизацията на болниците – възможност за нови инвестиции и капитали в сферата на здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Приватизацията на лечебни заведения ще даде законова възможност за вливане на нови капитали и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това заяви в Бургас министърът на здравеопазването Петър Москов. Според него забраната за приватизация е причина да съществуват паралелно държавни, общински и съответно частни болници.

Идеята за приватизация на лечебни заведения не е нова, каза министър Москов: Когато в края на годината има яснота, според Тационалната здравна карта, за количеството активни болнични легла и болници, с които Касата ще сключва договор, на база достатъчност на това, което всички ние имаме нужда, като евентуални пациенти, тогава вече формата на собственост вътре в тези неща, остава да се обсъжда единствено на базата кое е по-добре, кой е инвеститор, кой – с каква инвестиционна програма, с какви намерения, с какви дългосрочни ползи за здравеопазването може да инвестира в определено място.

Не очаквам управляващото мнозинство да оттегли подкрепата си за промените в здравеопазването, заяви още министър Москов: Нали не очакваме, че една от двете партии от коалицията може да оттегли подкрепата си за правителството. Ако очакваме това, добре, но няма такива сигнали.

Идеята чрез болничен консорциум между Онкологичния диспансер и Бургаската болница, който да осигури пълноценно и комплексно лечение на онкоболните, са обсъдили кметът на Бургас – Димитър Николов, от ръководството на болницата и министър Москов. За Белодробната болница в Радунци Петър Москов заяви категорично, че тя ще бъде закрита.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!