Москов санкционира всички недопустими действия и поведение на спешните медицински екипи

Снимка: БГНЕС

Здравното министерство санкционира всички действия, които са недопустими за поведението на спешните медицински екипи, каза в Сливен министърът на здравеопазването Петър Москов. Той изтъкна, че фелдшерът от Симеоновград, оставил 30-годишна родилка на пътя и сестрата, изпълнявала диспечерските функции в Центъра за спешна помощ, вече имат последно предупреждение за уволнение.

Въпреки, че инцидентът в Симеоновград се е разминал без последици за здравето на някои от участниците в него, подобни случаи няма да бъдат толерирани, заяви министър Петър Москов.

Доколкото Спешна помощ е изцяло ангажимент на държавата, на министерството, аз моля за извинение. Това е обикновена човешка глупост. Държавата не е дала 16 милиона от вашите данъци за заплати на хората в Спешна помощ тази година допълнително, за да бъдат оставени хора на пътя. На целия екип вече е наложено дисциплинарно наказание, последно предупреждение преди уволнение. Второ, днес директорът на ЦСНП е събрал всички екипи и още веднаж да се уточни, че болен човек, независимо от спешността на състоянието, не може да бъде оставен на пътя, независимо от мотивите и съм изискал от ръководството на Спешна помощ да отидат при жената, която вече е родила бебето си, то е добре и тя е добре, да поднесат извиненията си, защото това е недопустимо.

По повод предстоящото изграждане в Сливен на седма по ред болница с 400 легла, с благословията на Общинския съвет, министър Москов каза, че никой не може да спре инвестиция, но, след приемането на законовите промени, това няма да означава гарантиран задължителен приход от здравната каса за всяка болница.

Гласуващите се в момента промени в акона за лечебните заведения и закона за здравното осигуряване, много ясно каза, касата няма да сключва договор следващата година с болница, за която няма положително становище от областния и респективно националния съвет по националната здравна карта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!