Стотици пострадали от градушките в село Враняк - без обезщетения

В Белослатинското село Враняк, стотици пострадали от пет градушки от април и май не могат да получат обезщетения за съсипаните си домове. Хората са предприели спешни ремонти с материали втора употреба. Без фактури обаче не могат да кандидатстват за компенсации от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Броени дни преди началото на сезона за борба с градушките, силен валеж от огромни ледени късове в края на април, изпотроши покривите и прозорците на стотици къщи в Белослатинското село Вреняк. През май съсипаните къщи са ударени от още четири градушки, но с много по-малки зърна. Пострадалите спешно предприемат ремонти, но си купуват строителни материали на старо и без фактура. Без фактури за разходите, пострадалите, не могат да получат обезщетения от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. 

Ние се постарахме да си затворим покривите, тъй като течовете нанасят поражения. Хората  няма как да купят нови материали. За 80 квадратни метра покрив, са необходими най-малко 4500 лева., каза кметът на селото Жени Узунова.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!