Осмият "София Прайд" акцентира върху дискриминацията в сферата на образованието

Снимка: sofiapride.org

Осмият поред "София Прайд" ще е с акцент - дискриминацията в сферата на образованието. Изследване показва, че около 70 на сто от хората в България са криели "винаги" или "често" това, че са с различна сексуална ориентация, докато са били в училище. 

Проучването е на агенцията на ЕС за основни права, проведено през 2012 г. То показва още, че почти всеки е бил свидетел на подобно отношение спрямо другиго в училище. В декларация за недискриминация, организаторите настояват завъвеждане на образователно съдържание с цел повишаване информираността на младежите относно въпросите, свързани с човешките права и сексуалност, обясни Моника Писанкънева.

Да започне да се говори открито за хомосексуалност и транс-полова идентичност в образователната система. От друга страна - вземане на мерки за намаляване на насилието в училище. Насилието от хомофобски и трансфобски подбуди, което е насочено към тези много уязвими млади хора с хомосексуална ориентация или транс-полова идентичност.

"София прайд" ще се проведе тази събота, 27 юни. До момента събитието е подкрепено от 18 посланици у нас, от Европа, САЩ и Южна Африка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!