Москов иска пълни здравни вноски за държавните служители с доход над две минимални заплати

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Държавните служители с доход над две минимални заплати да плащат пълния размер на здравната вноска – ще предложи министърът на здравеопазването Петър Москов.

Само в Министерството на здравеопазването от пълната здравна вноска ще се спестят 1,7 милиона лева повече, пари, които могат да се използват за социално слаби лица, които да бъдат включени в здравната система, както и за закупуване на нова апаратура за постигане на по-качествено лечение. 

Петър Москов коментира още, че ако се въведе данък върху вредните храни, в държавата годишно ще влизат 150 милиона лева, които могат да се използват за здравеопазване, ако се създаде и специален закон. Идеята ще бъде лансирана още през лятото. 

Министърът на здравеопазването очаква прокуратурата да изясни случаите със злоупотреби с лекарства във Варненския онкодиспансер и в Столичната онкохематология. Здравният министър даде пример, че във Варненския онкодиспансер скъпоструващи лекарства, които са отчетени като приложени върху онкоболни пациенти, след това са били продавани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!