Еврогрупата прекратява контактите си с Гърция до неделя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврогрупата реши да прекрати контактите си с Гърция до референдума. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е дал нареждане на комисарите да не контактуват с гръцките власти до неделя. Повод за преустановяване на разговорите с Атина е призивът на гръцкия премиер Алексис Ципрас сънародниците му да отхвърлят споразумението, което им предлага Европа.

Страните от ерозоната твърдо отказаха да преговарят с гръцките власти преди провеждането на референдума, съобщи и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след проведената телеконферентна връзка между 18-те финансови министри.

Няма да има нови преговори, нито на ниво еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите. Просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя. Много съжалявам за тази ситуация, въпреки силното желание на гръцкия народ да е част от Европа и да остане част от еврозоната, което твърдо подкрепяме.

По-рано днес Ципрас изпрати поредно писмо до кредиторите. Текстът на посланието предполагаше, че Атина е склонна към компромис и прави отстъпки по някои условия на кредиторите. Кредиторите отново обявиха условията на гръцката страна за неприемливи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!