Новопостроена станция ще пречиства отпадъчните води на Мездра

Снимка: Мирослав Гетов

Новопостроена станция ще пречиства отпадъчните води на Мездра, които доскоро се изливаха директно в река Искър. Пречиствателната станция и съпътстващата инфраструктура са изградени по проект на стойност над 20 милиона лева.  

Страхотно е да се направи нещо, защото реката е толкова замърсена, че няма докъде. Аз не знам по течението на реката някъде да има пречиствателни станции. Много е замърсен Искър. Дори ухае неприятно.

Безкрайна необходимост от пречиствателна станция от десетилетия и по този начин ще се пречисти тази река, която, знаем, отива в Дунав. От там отива в Черно море. Значи това е една верига, по която вървят мръсотии от София, от Мездра, от селата по дефилето.

Новоизградената пречиствателна станция на левия бряг на река Искър край Мездра ще обхване отпадъчните води от цялото население, което наброява близо 16 000 души. По проекта е изградена и 7 километра канализация, която заедно с вече съществуващата мрежа напълно покрива територията на града и довеждащи съоръжения. Новите обекти са построени по настоящата оперативна програма "Околна среда".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!