Радан Кънев: Не може да има конституционна реформа на едно правителство

Снимка: БГНЕС

Не може да има конституционна реформа на една партия, на един министър или на един лидер. Нещо повече - не може да има конституционна реформа на едно правителство, точно защото тя има нужда от 180 гласа. Тук става дума за ключов, основен, национален приоритет и за задължителна първа стъпка за връщане на доверието на българските граждани и на европейските ни партньори.

Това посочи в Смолян съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев. Той допълни, че основните политически сили нямали принципни възражения за конституционните промени, а единствено такива от политически характер:

БСП е против, защото реформата е на ГЕРБ и на Бойко Борисов, а те не могат да подкрепят такава реформа. ДПС също е против, защото реформата не е на ГЕРБ и на Бойко Борисов, а е на Реформаторския блок и те не желаят да подкрепят такава реформа. Биха я подкрепили, ако тя е на Бойко Борисов.

Искам да отбележа, че нашите собствени привърженици са силно резервирани, защото в предлаганата конституционна промяна те не виждат радикалните решения от нашата предизборна програма, особено в сферата на реформи на прокуратурата. Така че да се говори, че става дума за промяна на Реформаторския блок, на Христо Иванов или на Радан Кънев, е просто несъстоятелно от политическа гледна точка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!