По-ниски производствени цени в промишлеността отчита НСИ

Снимка: БГНЕС

Спад на производствените цени в промишлеността е регистриран през юни спрямо година по-рано. Според данните на Националния статистически институт годишно намаление има както за цените на продукцията на вътрешния пазар, така и на международните пазари.

При общия индекс на цените на производител, който включва измененията на вътрешния и международните пазари, цените на производство на ток, топлинна енергия и газ, намаляват минимално - с 0,2 на сто. Само на вътрешния пазар обаче показателят нараства със същите стойности, като данните са за юни спрямо месец по-рано. За една година на вътрешния пазар производството в енергийната сфера е поскъпнало с повече от 3 на сто.

За цялата промишленост най-сериозно намаление за година има при преработващите сектори, най-вече при металите и химическите изделия. Цените при производството на хранителни продукти също намаляват, но при тютюневите изделия се наблюдава увеличение с около 3 на сто на годишна база.

Общо за една година цените на производител в промишлеността са спаднали с 0,2 на сто. На месечната база намалението е повече от половин процент. Единствено на вътрешния пазар има минимален ръст. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!