Управителят на БНБ ще бъде със заплата от над 15 хиляди лева

| обновено на 30.07.15 в 19:49
Снимка: БГНЕС

Управителят на БНБ ще получава заплата от 15 368 лева месечно. Това реши новият Управителен съвет на Централната банка. Също така ръководеният от Димитър Радев екип даде старт на процедурата по оценка на качеството на активите на банките. До края на август ще бъде готова окончателната версия на доклада на Международния валутен фонд и Световната банка, които оценяват банковия надзор. Препоръките в него ще бъдат основа за реформирането на ключовия ресор в БНБ.

Заплатите на Управителния съвет на БНБ ще се обвържат със средното възнаграждение на шефовете на банки в България. Управителят на Централната банка ще получава 70% от него, подуправителите – 60%, а останалите членове – 20%. Това означава, че всеки месец заплатата на Димитър Радев ще бъде над 15 000 лева, на тримата подуправители – над 13 000 лева, а на останалите членове – повече от 4000 лева. Участието в заседанията на Управителния съвет ще бъде без възнаграждение за управителя и подуправителите. Общото управителят и подуправителите не могат да получават повече от средното възнаграждение за ръководителите на банки.

С друго свое решение новото ръководство на БНБ ще обяви обществена поръчка за независим консултант, с който да работи по прегледа на качеството на активите на банките. Това може да се счита за формалното начало на процедурата.

Също така БНБ реши да отнеме лиценза на "Сел Инт България", тъй като шест месеца не е извършвала дейност по предоставяне на платежни услуги. Централната банка е отказала лиценз на "Блу Скай Електроник Мъни Къмпани" АД за извършване на дейност като дружество за електронни пари. Това са първите публично оповестени решения на Управителния съвет на БНБ в новия му състав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!