ГЕРБ и Реформаторският блок не изключват предоговаряне на отношенията си

Rumjana Batschwarowa
Снимка: BGNES

Коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторският блок не изключиха предоговаряне на отношенията си. Темата беше подета от съпредседателя на реформаторите Радан Кънев. В писмо, публикувано в социалната мрежа, той дори заговори за предсрочни избори. От ГЕРБ видяха в написаното от Кънев опит да се героизира позицията на реформаторите пред техните избиратели.

Писмото от Америка на Радан Кънев беше коментирано от премиера Бойко Борисов с това, че няма навика да чете по нощите кой какво пише във фейсбук.

Има си формати, ако някой е недоволен, трябва да говори там, посочи Борисов пред "24 часа".

Вицепремиерът Румяна Бъчварова определи писмото на Кънев като писмо до избирателите на РБ.

Това е един опит да се героизира позицията на РБ в очите на техните избиратели. То е доста по крайно и с по-висок емоционален градус, отколкото би бил при един пряк дебат.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче обяви, че партията е готова за предоговаряане на коалиционното споразумение.

Защото излиза, че РБ е водещият в управлението. Всичко това, което правим досега, го правим само и единствено водени от националните интереси. Може би преумората в нашите коалиционни партньори доведе до повече емоция, която смятам, че е неоснователна.

Цветанов призова Радан Кънев да ограничава ултимативното говорене.

Пред РБ не стои въпросът за напускане на управляващата коалиция, а осъществяване на реформите, изтъкнаха на брифинг в парламента останалата част от ръководството на групата.

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски заяви: 

Реформаторският блок не се е венчал за властта. Така или иначе обаче за нас по-важни са реформите, защото ние правим реформи за хората. От тук насетне, дали ние ще се оттеглим, или не от управляващото мнозинство и от правителството, очевидно е въпрос, който в момента не би могъл да се задава.

РБ настоя за свикване на Съвета за развитие в началото на август и на него да се изготви карта с времеви хоризонт за приемане на конституционните промени, Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения и антикорупционния закон. Те поискаха Патриотичният фронт и АБВ да поемат ангажимент за тяхната подкрепа. От своя страна вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че Съветът не е задължителен етап от нито една реформа. Никой от запитаните не потвърди, че се водят разговори за смяна на министри от квотата на РБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!