Няма замърсяване на въздуха в населените места до сметището край Пазарджик

Няма замърсяване на въздуха в селата Капитан Димитриево, Дебращица, Црънча и Алеко Константиново, след пожара на сметището край Пазарджик, показват извършените лабораторни замервания.

С мобилна апаратура в рамките на няколко дни са измерени показателите на 27 химични вещества, сред които въглероден диоксид, циановодород, уран и сероводород. Резултатите показват, че няма превишение на средно дневните пределно допустими концентрации на измерените химични съединения.

Сметището пламна следобед на 7-ми август, като основно горяха пластмасови отпадъци, а облаци дим обгазиха околните села и затрудниха движението по пътя Пазарджик-Пещера. Според секретаря на Кметството на Капитан Димитриево - Димитър Димитров, нищо от набелязаните преди 2 месеца мерки за обезопасяването на депото не е изпълнено. Не е ограничен и достъпът на външните лица до сметището, които често предизвикват пожари. Според разследващите, пожарът в петък е предизвикан от човешка небрежност. След поредния инцидент е осигурена водоноска с 24-часов режим на работа. Предприето и запръстяване на лесно запалимите зони.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!