Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Гибелта на две деца, загинали при потъване на препълнен със сирийски бежанци плавателен съд на път за Гърция, е акцент на страниците на Дейли телеграф. Според изданието подобни случаи предизвикат огромна вълна на съчувствие в Европа и засилват дебатите на континента за и против приемането на имигрантите.

Акцент в руският печат е предстоящото официално откриване на щабове на НАТО в шест страни от Централна и Източна Европа, сред които и България.

Целта е да се засилят позициите на Алианса в източната част от ЕС на фона на рязко изострените напоследък отношения с Русия, пише Новие известия.

Според заглавие Взгляд обаче, "Щабовете на НАТО" в Източна Европа може да не бъдат приемани сериозно.
След година те ще бъдат поставени в пълна бойна готовност, за да демонстрират на Москва и на страните домакини отговорното отношение на Алианса, пояснява електронното издание.

Росийская газета се пита дали създаването на натовски щабове в Европа и последните военни учения на Алианса означават, че е неизбежно конфронтацията на всички равнища между Запада и Русия да продължи.

Украйна обяви Русия за свой военен противник, пишат още в заглавията си руските вестници.

Одобреният от украинският Съвет за национална сигурност и отбрана проект за нова военна доктрина на страната закрепва статута на Русия като военен противник, утвърждава отказа от извънблоковия статут на Украйна и възобновения курс към влизане в НАТО, обобщава руският Комерсант.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!