Законът за лечебните заведения влиза за второ четене в парламента

Снимка: БГНЕС
Промените в Закона за лечебните заведения влизат за окончателно гласуване в пленарната зала. Те предвиждат създаването на Национална здравна карта,  по която да се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район.

Промените в Закона за лечебните заведения са важна част от здравната реформа, предлагана от министъра на здравеопазването Петър Москов. С промените ще се реши дали ще е позволено обединението на болници и специализирани центрове в едно. В проекта се предвижда формирането на комплексни мултидисциплинарни центрове за деца с увреждания и хронични заболявания и за хора с редки болести.  Предлага се създаването на база данни за хората с психични разстройства, преминали през центровете за психично здраве в страната и задължението Националната здравна каса да сключва договори само с лечебни заведения, които осигуряват комплексно обслужване. Целта е пациентите със социално значими заболявания да получават комплексна медицинска услуга, а НЗОК да заплаща за лекуване на заболяването, а не на отделни негови фрагменти.

Със законопроекта се предлагат и допълнения в Закона за здравето, за да регламентират интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, в подкрепа на бременни жени, деца, хора с увреждания и хронични заболявания и възрастни хора.

Депутатите ще продължат и с второ четене на Закона за предучилищното и училищното образование. Те предвиждат нова образователна структура в средното образование и  въвеждане на дуалната система в професионалните гимназии, като учениците наред с обучението ще бъдат наемани на работа в предприятия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!