Реформаторският блок ще внесе жалба срещу решението на ЦИК за еднакви номера в бюлетините

Реформаторският блок ще внесе в понеделник жалба срещу решението на Централната избирателна комисия партиите да имат еднакви номера в бюлетините за предстоящите местни избори. Това съобщи във Велико Търново депутатът Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на блока:

Вчера Централната избирателна комисия реши номерата на партиите, които са се регистрирали в ЦИК, да бъдат едни и същи в цялата страна. Това е противозаконно решение. В Изборният кодекс, чл. 423 казва, че номерата се разпределят в общинските избирателни комисии, така че всяка партия да си получи своя номер на място и да може да прави своята местна кампания. С това решение Централната избирателна комисия всъщност се опитва да превърне тези избори в национални. Дадени партии да могат по-лесно, използвайки, както знаете, изборните туристи, които бяха регистрирани преди април месец, да ги натовари на един автобус и да им каже един и същи номер, независимо къде отиват тези автобуси. Ние от Реформаторския блок смятаме, че това решение трябва да отпадне. То дискриминира местните коалиции, дискриминира малките партии.

В понеделник (14-ти септември) изтича крайният срок, в който гражданите на държава-членка на ЕС, които желаят да гласуват на местните избори на 25-и октомври трябва да подадат декларация "Приложение 8" от изборните книжа за вписване в избирателните списъци, съобщават от Централната избирателна комисия.  Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на Комисията в секция "Документи и бланки".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!