Престъпна група за контрабанда на цигари беше разбита в столицата

Организирана престъпна група за контрабанда на цигари беше разбита в столицата. При специализирана акция на полицията и прокуратурата бяха задържани 50 мастербокса контрабандни цигари с чужда марка, прекарани през границата в камион, пълен с чушки. Задържани са петима души, а доставката беше установена в дома на единия от тях в софийското село Локорско.

Организираната престъпна група е действала с канал през една от съседните на България страни. Работата по разбиването й е продължила около три месеца, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

Като количество сме задържали и по-големи количества. Но тук не става въпрос само за заловеното количество, но и за доказателства за организирана престъпна дейност, посочи той.

Задържаните цигари са преминали през границата, а укриването им е станало по стандартна схема с тапа, направена от чувалите с чушки, обясни Даниела Попова от Специализираната прокуратура.

Само в кабината на камиона, който си е бил пломбиран по надлежния ред и е преминал митническите проверки по надлежния ред. Митническите проверки се правят по анализ на риска. Тепърва предстои изясняването на обстоятелствата дали е правен физически контрол или не, каза Попова.

Работата по случая продължава. Заради увеличението на цената на цигарите от догодина и забраната да се носят повече от 40 къса ръчно свити цигари, може да се очаква по-голям риск от контрабанда

Цигарите са рискова стока по отношение на контрабанда. С всяко повишение естествено и рискът ще нараства, каза главният секретар на МВР Георги Костов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!