Отбелязваме 96-годишнината от рождението на Николай Хайтов

Десетки почитатели на Николай Хайтов се събраха пред паметника му в Борисовата градина. Така те отбелязаха 96-годишнината от рождението на големия писател и родолюбец.

Любимата песен на големия белетрист, драматург и публицист „Руфинка болна легнала“ огласи Борисовата градина в София. Портретът на писателя беше издигнат с неговите слова „Изтървем ли България - изтървали сме всичко“. Прозвучаха и негови мисли за българската история и език: „Няма ли език, няма народ. Подменят ли езика, подменявате народа.

Има нещо знаменателно във факта, че рождената дата на Николай Хайтов съвпада с първия учебен ден за българчетата, изтъкна Ивайло Христов, член на Съюза на българските писатели:

Хайтов беше писател, който в буквален смисъл на думата, въплъщава понятието „народен будител“. Един последен възрожденец.

С помощта на двамата синове на Николай Хайтов – Здравец и Александър Хайтови, ще бъдат открити още два паметника на писателя в Гулянци и в Тутракан, съобщи председателят на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов:

Влиянието на Хайтов се увеличава, почитта към него намира все по-голямо разпространение. За нас Хайтов е синоним на България.

Николай Хайтов е автор на едни от най-превежданите български книги, като „Диви разкази“ е преведена на 28 езика. Над 4 милиона екземпляра е общият тираж на книгите му. Автор е на „Шумки от Габър“, „Родопските комити разказват“, „Родопски властелини“, „Гробът на Васил Левски“ и много други. Автор е на 10 пиеси, сценарист на едни от най-силните български игрални филми, като „Козият рог“, „Краят на песента“, „Капитан Петко Войвода“, „Мъжки времена“ и „Дърво без корен“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!