БСП настояха законопроектът за увеличаване на данък доход с до 2% да бъде оттеглен

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП също настояха финансовият министър да оттегли законопроекта, който предвижда увеличаване на данък общ доход с до 2%.

В програмата си управляващите са дали заявка да не вдигат данъците, да оставят повече разполагаеми пари у хората. Има уверение за наличието на два милиарда допълнителни приходи в бюджета. Всичко това, по думите на социалистите, се е оказало лъжа. Корнелия Нинова попита:

Кога се вдигат данъците? Когато хазната е празна. Къде са двата милиарда допълнителни приходи? Имало ли ги е изобщо или са били на хартия? Ако пък ги е имало, за какво са изхарчени?

Според БСП законопроектът на МС за корпоративното подоходно облагане ще породи допълнителни регионални различия. Големите богати общини няма да вдигат данъците, но малките, лишени от приходи, ще са принудени да го направят.

Фирми и хора ще започнат да си местят регистрацията там, където данъкът не е повишен, подчерта Корнелия Нинова.

Румен Гечев допълни:

Тези до 2% увеличение ще окажат влияние най-вече върху бедните домакинства в България. Ще възникнат и проблеми за фирмите, които доставят такива стоки.

Затова трябва законопроектът да се оттегли, настояха от БСП и посочиха решението.

Освобождаване на хората с най-ниски доходи от данък и повишаваща се скала на хората с по-високи  доходи. Облекчение за двете деца - 15% за първо и 10% за второ, добави Корнелия Нинова.

Реформаторският блок и Патриотичният фронт също не одобряват идеята на Финансовото министерство общините да могат да облагат с до 2% доходите на гражданите. Радан Кънев подчерта:

Надеждата ни е в пленарна зала да влезат единствено консенсусни предложения, подкрепени от едно единно и консолидирано мнозинство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!