Управителният съвет на БНБ получил близо 1 млн. лв. възнаграждения през 2014 г.

Снимка: Banka Poullore Bullgare

БНБ разкри информация за заплатите на бившия управител Иван Искров и двамата подуправители Калин Христов и Димитър Костов. Вчера стана ясно, че целият управителен съвет на БНБ през 2014 г., когато фалира Корпоративна търговска банка, е получил общо възнаграждения и бонуси за близо един милион лева.

За периода от юли миналата година до юни 2015 г. вече бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е получавал по 16 546.05 лева брутно възнаграждение средно на месец. Данните са оповестени от БНБ след съгласието на Искров. Числото е преди облагане с данъци.

Заплатите на Калин Христов, който запази поста си на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", е била малко под 15 000 лева. Толкова е получавал и Димитър Костов, който ръководеше "Банково управление" в мандата на Иван Искров и по предложение на новия гуверньор Димитър Радев пое най-тежкия ресор - банковия надзор.

Информация за заплатата на Цветан Гунев, който ръководеше банковия надзор точно при поставянето на КТБ под специален надзор, не се съобщава. Няма информация и за възнагражденията за останалите членове на Управителния съвет.

От 30 юли тази година БНБ определи нова методика за определяне на възнагражденията на членовете на управителния съвет. Гуверньорът ще получава малко над 15 000 лева месечно, а подуправителите - малко над 13 000 лева на месец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!