Дамян Гикнури: Цената на енергийните ресурси може да падне във всички балкански държави

Фотоколаж: Иван Петров


Ако продължаваме да инвестираме и да подпомагаме развитието на южния газов коридор, да го правим по-достъпен за повече държави - не само за Италия, но и за Хърватия и с други газови мрежи във вътрешността на Европа, ще създадем условия за сигурни газови доставки. Така Европа няма да принадлежи на Русия. Всяка отделна държава и ЕС като цяло трябва да имат различни източници на газови доставки.

Южният газов коридор е важен път за разнообразяването на източниците на синьо гориво. Например, има залежи в Каспийско море, които могат да бъдат доставени до Европа през Турция, Гърция и Албания. Мисля, че България също прави постъпки за връзки с този газов коридор чрез т.нар. "интерконектори" . Има още възможни източници. Например, в Средиземно море. Също така не трябва да забравяме за Иран. Ако връзките на Иран със Запада продължават да се засилват, каквато тенденция се оформя, той също може да се яви като алтернатива. В Иран има много локални залежи, които могат да станат достъпни и за европейските пазари

Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" президентът на Енергийната общност Дамян Гикнури. Според него, Европа трябва да инвестира в енергийна инфраструктура, защото ако държавите са добре свързани инфраструктурно, това ще създаде възможности за по-конкурентен пазар на всички видове енергия и спад в цената им и ще намали вероятността от ново спиране на газовите доставки заради кризата в Украйна:

Когато има възможности за доставки и свързаност между мрежите, тогава винаги ще има наличност на пазара. А тази наличност нще осигури намаляването на цените. Например, моята страна има доста водноелектрически централи, България има атомна електроцентрала, Сърбия има лигнитни въглища. Добрата инфраструктура може да позволи на държавите да координират производствата си спрямо необходимостите.  Когато има много слънчеви дни, може да се използва токът от тези източници. В същото време, при по-неблагоприятни климатични условия могат да се използват конвенционалните източници на ток.

Енергийните регуатори трябва да бъдат независими и да следват съвременните политики на отворените пазари. Много е важно те да бъдат независими от политиците. Това зависи от волята на управляващите в една държава да осигурят независимост на регулаторите и да ги оставят да си вършат работата без намеса. В нашата политическа действителност това е трудно, но е постижимо. Ние трябва всеки ден да се борим за постигането на това, но, разбира се, има доста предизвикателства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!