Община Сливен осигурява личен асистент на 152-ма души, скоро услугата ще предлага и община Твърдица

Снимка: Петя Генова

Община Сливен осигурява услугата „личен асистент“ на 152-ма нуждаещи се.

Скоро от тази възможност ще могат да се възползват хора с увреждания, възрастни над 65 години, тежко болни и семейства на деца с увреждания и от община Твърдица.

Услугата "личен асистент" се предоставя по проект "Нови възможности за грижа" по оперативна програма "Нови възможности за човешките ресурси". В проекта на община Сливен са ангажирани 151 лични асистенти. Той е следствие на подписано през март 2015 година. едногодишно партньорско споразумение с "Агенция за социално подпомагане". Целта е превенция на зависимостта от институционален тип грижи, подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания, както и създаване на предпоставки за социално включване.

Община Твърдица също ще предлага услугата "личен асистент" чрез сключен договор със социалното министерство за безвъзмездна финансова помощ по проектно предложение „С грижа за вас у дома“.

Услугата "личен асистент" ще се реализира с предоставяне на почасови услуги от безработни или трудово заети в трудоспособна възраст. Срокът на договора на община Твърдица е 21 месеца, а сумата близо 500 000 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!