Парното и топлата вода в повечето градове ще поевтинеят от 1 октомври

| обновено на 23.09.15 в 12:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Цените на парното и топлата вода в повечето градове на страната ще бъдат намалени от 1 октомври. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-сериозното намаление на цената на парното и топлата вода от първи октомври ще бъде в столицата с повече от седем на сто. Във Враца и Разград поевтиняването ще бъде над четири процента, а във Велико Търново с над три на сто. Единствено в Пловдив ще има минимално увеличение с под един процент, но председателят на КЕВР Иван Иванов настоя да аргументира прогнозата. Той обясни, че по-ниските цени на парното и топлата вода в повечето градове на страната се дължат на поевтиняването на природния газ от първи октомври с повече от 14 процента. Иванов обаче предупреди, че от следващия ценови период, тоест от първи януари, синьото гориво може да поскъпне. Енергийният регулатор ще направи всичко възможно това да не се отрази върху крайните цени на парното и топлата вода за потребителите в средата на зимата, обеща Иванов.

Настоящото намаление на цената на природния газ може да даде възможност за поевтиняване на тока, произведен от топлофикациите. Дали това ще се отрази върху цялостната цена на тока и бизнеса, ще стане ясно в края на октомври. 

В края на септември енергийният регулатор ще вземе окончателното решение за цените на газа, парното и топлата вода от първи октомври.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!