Възстановено е движението по пътя Пловдив - Свиленград при Поповица

| обновено на 28.09.15 в 18:02
Снимка: Диана Савова

Възстановено е движението по път I-8 Пловдив - Свиленград при село Поповица. Районът остана блокиран часове наред заради наводнен пътен участък. Същевременно ситуацията в самото село Поповица остава тежка, съобщи председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров: 

Още вчера там започнаха силните дъждове, придружени с градушки в един момент. Беше свалена голяма листна маса, която запуши дренажните системи и отводнителните колектори, което доведе и до затваряне на пътя, но късно вечерта преди 12.00 часа движението беше пуснато. За съжаление тази сутрин дъждовете започнаха отново и отново се наложи да отбием маршрута през автомагистрала "Тракия".

Близо 30 са засегнатите къщи в Поповица, десет от тях по-сериозно. Притокът на вода от пътя към домовете беше спрян преди обед с натрупването на чували с пясък и инертни материали. Екипите на пожарната ще отводняват и православния храм, който също е засегнат, наводнен е и района на жп гарата.

Няма пострадали след снощния порой в
Шумен, но има много сигнали за наводнени жилищни сгради. Водата е отнесла много от инертните материали, с които са засипани изкопи, правени заради ремонта на канализацията на града. Наводнен е приземният етаж на Детска ясла №6, а от придошлата вода са повредени дворът и плочките на детска градина "Златна рибка" и склад в друга детска градина. В града има нанесени щети по уличната мрежа, ВиК-инфраструктурата, магазини, частни домове, гаражи и приземни постройки.

Заради обявения оранжев код за обилни валежи, ще бъдат сформирани дежурни екипи, които ще работят през цялата нощ. От снощния порой сериозно са ерозирали бреговете на реките Енчова и Поройна в Шумен, което налага спешна корекция на речните корита. Това са констатациите на комисията, назначена от кмета Красимир Костов след повторен оглед на най-засегнатите участъци. 
Комисия ще направи оценка на щетите, след което ще се кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!