Барак Обама: САЩ не биха могли да помогнат на света сами

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Барак Обама се обяви за повече усилия в сферата на дипломацията и международното сътрудничество. Той изтъкна, че Съединените щати са готови да работят с други страни за решаване на конфликта в Сирия, но посочи, че оставането на власт на режима на Башар Асад в Сирия е неприемливо.

По време на своето изказване президентът Барак Обама заложи на хуманистични идеали и говори за силата на демократичните държави. По думите му, в страни, които се ръководят от демократични институции, не може да се стигне до проблеми, характерни за държави като Сирия. За него пътят към прогреса минава през спиране на тирани като Башар Асад, който, по думите му, е първопричината за ситуацията в Сирия.

Обама подчерта, че САЩ притежават най-силната армия в света, но не биха могли да помогнат на света сами.

По въпроса за Украйна той каза, че Америка няма много икономически изгоди в страната, но няма как да стои и да гледа Русия да нарушава територията на една държава. Обама допълни, че САЩ имат интерес от силна и стабилна Русия, с която да си сътрудничат.

Обама се обяви още за падане на ембаргото срещу Куба и като пример за успех на дипломацията спомена договора за ядрената програма на Иран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!