Турция призова Русия да зачита въздушното й пространство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство във връзка с нарушенията, извършени от руски изтребители, които участват във въздушните удари в Сирия. Подчертавайки, че Турция няма да прави компромиси със сигурността на границите си, Давутоглу каза още:

Турция и Русия са приятелски страни. Няма причини за конфликт между нас. Активно си сътрудничим в района на Черно море след края на Студената война, а също на Кавказ, на Балканите.

Турско-руските отношения са много важен фактор. Но нарушенията на въздушното ни пространство от руските самолети в Сирия са много сериозен факт. Турция е член на НАТО и всяко следващо нарушение на турските граници от руски военни самолети ще се разглежда като заплаха за сигурността на нашата страна и на Алианса. Ние не бихме искали сирийската криза да се превръща в конфликт между НАТО и Русия, каза Давутоглу.

Според турската страна само два от общо 57 въздушни удара на Русия в Сирия са поразили "Ислямска държава", което е допълнителна причина за ескалацията на напрежението между Анкара и Москва, тъй като Турция смята, че руските въздушни удари целят укрепването на режима на Башар Асад.

Руският посланик в турската столица за трети път от началото на седмицата беше привикан в турското външно министерство, за да бъде предупреден заради нарушенията.

В същото време Турция предложи да се проведе среща между турски и руски военни за изясняване на кризата, но Турция поставя условието срещата непременно да се състои в Анкара. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!