Ткаченко: Русия ще отдели пари за кризата в Сирия заради сигурността си

| обновено на 10.10.15 в 13:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското правителство ще отдели пари за кризата в Сирия, защото става дума за сигурността на страната, заяви в интервю за "Хоризонт" руският икономист. Според него в момента повечето руснаци подкрепят военните операции в Сирия, но се надяват правителството да има план Б:

Никой не знае, колко ще струва на бюджета, или какви средства трябва да бъдат предвидени, ако говорим за Бюджет 2016. Може би той ще има дефицит от 2.5 до 3 процента, в сравнение с излишъка, който имаше в бюджета през последните 15 години. Но ние не знаем колко ще струва, но като се има предвид, че тук става дума за националния интерес и за сигурността на държавата, най-вероятно, руското правителство ще има готовност да похарчи повече пари. Може би ще се подпомогнат някои партньори, които споделят руските виждания за "Ислямска държава", най-вече Иран. Може и други държави да се присъединят. Кой би могъл да прогнозира това. Със сигурност Иран е на дневен ред. Възможно е и цената да бъде споделена между няколко държави.

Според Ткаченко най-големият проблем пред руската икономика в момента са намаляващите цени на енергийните ресурси:

Има много проекти в сферата на енергетиката, които са или отложени, или много забавени, само защото в момента са пречупени нормалните взаимоотношения между Русия и западните партньори.


Енергетиката е най-големият фактор за свиването на руската икономика. В момента правителството се сблъсква с проблема на зависимостта на Русия от енергийните ресурси и се опитва да диверсифицира доставките, които прави, към повече партньори. Основната цел са азиатските пазари, на които могат да се правят доставки на природен газ. Това е твърде малко и твърде закъсняло действие, бих казал аз.


Именно затова намаляването на цените на енергийните ресурси е ключовата причина за икономическия проблем в Русия. Само преди няколко дни беше публикуван доклад, според който руската икономика ще се свие с 3,5 до 4 % и това се дължи основно на спадащите цени и  намалените печалби на руските компании, следователно и руския бюджет, които се дължат на по-малкия износ на руски енергийни продукти,
допълни икономистът.

Според Ткаченко правителството и ръководителите на компании като "Газпром" и "Роснефт", които са контролирани от държавата, трябва да са готови за голяма промяна:


Руските компании, най-вече "Газпром", трябва да са подготвени за европейските изисквания - либерализационният пакет и други регулаторни изисквания, също така и да се срещнат с тенденциите, които Европа се опитва да налага.

Другата страна на монетата обаче е, че те трябва да намерят нови партньори, на които да доставят газ и петрол. Затова се отварят към азиатските пазари - вече има изграден газопровод до Китай, а  в момента е в строеж втори. Рано или късно Русия ще диверсифицира дестинациите, на които доставя газ. В момента обаче тя се опитва да запази позициите си на пазара като добива на петрол и се опитва да запази добива на газ на същите нива, както преди кризата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!