"Фолксваген" предлага план за подмяна на части при 3,6 млн. дизелови двигатели в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

План за подмяна на части при 3,6 млн. дизелови двигатели на автомобили в Европа е предложил германският автомобилен концерн "Фолксваген". Това предаде ДПА, като се позова на изявление на германското транспортно министерство. Междувременно рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен дългосрочната кредитна оценка на компанията.

Автомобилната компания е представила план за поправка на милиони автомобили с дизелови двигатели, включващи марките "Фолксваген", "Ауди", "Шкода" и "Сеат". Пренастройка на софтуера ще бъде достатъчна за двигателите с обем 1,2 и 2 литра. За двигателите с обем 1,6 литра обаче със сигурност ще са необходими и механични поправки, става ясно от представената информация от най-големия автомобилен концерн в Европа.

В същото време Ройтерс съобщи, че бившият главен изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн, който подаде оставка на 23 септември, ще напусне всички останали постове. В момента компанията е поставена под много голям натиск, а продажбите й спадат с бързи темпове. В Сингапур същевременно е спрян вносът на дизелови автомобили от компанията. В Китай, където дизеловите двигатели не са много популярни, но марката "Фолксваген" е сред най-продаваните, също има изтеглени автомобили.

Това са поредните пазари, върху които се отразява скандалът със софтуера, манипулиращ данните за вредните емисии от дизеловите двигатели на част от автомобилите в компанията. Според рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" кредитният рейтинг на компанията може да бъде понижен още веднъж, което е отразено в последната им оценка от "А-" с негативна перспектива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!