В Турция отдават почит към жертвите на двойния бомбен атентат

Конфедерацията на работническите синдикати в Турция свиква голям митинг в Истанбул в знак на протест срещу терора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) в Анкара почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите от двойния бомбен атентат в турската столица, при който загинаха 97 души и стотици бяха ранени.

Междувременно в редица турски градове се провеждат масови демонстрации в знак на протест срещу терора. Конфедерацията на турските работнически синдикати свиква днес голяма протестна демонстрация в Истанбул. За място на провеждането е определена железопътната гара Сиркеджи край Босфора.

Опечалени сме, разгневени сме, скърбим за жертвите и протестираме срещу онези, които подклаждат всякакъв вид терор, се казва в огласеното обръщение.

Конфедерацията бе организатор на „Марша на мира“ в събота, който бе удавен в кръв.

Напрежение цари в населените с кюрди райони на страната. Едно 12-годишно дете е загинало в Диарбекир, след като е било ранено при нападение на бойци от нелегалната Кюрдска работническа партия - ПКК срещу турските сили по сигурността.

Политическите партии по общо съгласие отмениха предизборните митинги до края на седмицата от съображения за сигурност.

Швейцарското външно министерство предупреди своите граждани да бъдат бдителни и внимателни, ако пътуват за Турция. С това броят на държавите, предупреждаващи своите граждани за опасност от терористично нападение в Турция, стана четиринадесет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!