Бойко Борисов: Отзвукът в Европа е, че България е най-добре пазената граница

Надявам се, че няма да има разлив или жертви, подчерта премиерът относно бедстващия турски кораб край Варна

Снимка: БГНЕС

"Нелепа случайност" нарече премиерът Бойко Борисов инцидента,  при който след изстрел на граничен полицай загина афганистански нелегален емигрант.  Няма да има медали, нито оставки, поясни още в Доспат Борисов, който е изчакал един ден с изказванията си, за да излезе експертизата:

Това са хора, които са си вършили работата в екстремна ситуация - многобройна група, в тъмната част на деня - компактна, рискова. Направили са необходимото просто  - нелепа случайност, защото експертизата излезе за рикошета на патрона и изведнъж започнаха какви ли не коментари да се правят. Всъщност хората си вършат работата. Нелепа и нещастна случайност - никой не е искал да убие човек, така че нито са за медали, нито са за оставки. Продължава да се коментира по този начин инцидентът.

Министър-председателят поясни, че нашата граница се пази най-добре от всички шенгенски граници - това е било признато от висшите ръководители в Брюксел:

Фактът, че са засечени и фактът, че патрулът е задействан така, както трябва. Просто 50 на трима е доста неравно. Отзвукът в Европа е, че България е най-добре пазената граница.

По повод създалата се ситуация с турския танкер, останал без ход в близост до Варна, Бойко Борисов поясни: 

В същото време един бедстващ танкер, турски - дано да се размине, но вече се е килнал на 100 км от морската ни граница, посока Бургас. "Пантерите" ги изпратих веднага, но те могат да спасяват по двама човека, а от Пловдив "Кугарите" заминаха и с Ненчев разговарях - отиде човека надолу и се надяваме, че няма да има разлив, че няма да има и жертви.

Нашите летци отново ще покажат своя майсторлък и героизъм. 14 моряци има на борда - дано не се разлее и  дано спасят и хората, дано няма и допълнителен проблем, но Ненчев го изпратих и при кораба да отиде, и утре цял ден ще е на границата.

От един нелеп инцидент, нали е предизборна ситуация , такива изказвания чух, че просто , руснаците казват "С ума сошли". Да им се чудиш на акъла,  допълни премиерът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!