Павлопулос и Митов обсъдиха сигурността на района и енергийните проекти между България и Гърция

Гръцкият президент прие външния ни министър
Снимка: Катя Пеева

На срещата си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос първият български дипломат Даниел Митов определи българско-гръцките отношения като традиционно изключително добри. Министър Митов посочи и перспективите за разширяване на връзките между София и Атина в динамичната геополитическа обстановка, в която двете страни трябва да имат общи позиции.
Ние сме благодарни на Гърция за усилията и подкрепата за приемането ни в НАТО и в Европейския съюз, заяви външният министър Даниел Митов.
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос обсъди с министър Митов проблема с бежанската вълна и изрази убеждение, че както Атина, така и София имат същото хуманно отношение към хората, бягащи от войната. Това е част от културата и психологията на нашите два народа, заяви президентът.
Той изказа пред българския външен министър и личното си състрадание към случващото се в Егейско море, където почти ежедневно се давят хора и много от жертвите са малки деца, в опитите си да се спасят от бедствието на войната.
Според президента Павлопулос двете страни трябва да си сътрудничат в дипломатическо отношение за прекратяването на войната в Сирия.
Българският външен министър се срещна и със своя колега Никос Кодзиас. Двамата дипломати обсъдиха сигурността на района и енергийните проекти между двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!