Париж подава ръка на Атина за увеличаване на френските инвестиции в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Париж подава ръка на Атина за увеличаване на френските инвестиции в Гърция.
Визитата на френския президент Франсоа Оланд е първият официален израз на доверие към правителството на Алексис Ципрас от страна на европейски лидер.

Френският президент  Франсоа Оланд спечели симпатиите на гърците с израза Като помагаме на Гърция, ние помагаме  на Европа. Това е поредната подкрепа на Париж към Атина, коментират гръцки депутати.

Алексис Ципрас посрещна френската делегация с призив за запазване на демокрацията в Европа:
Европа се намира на стратегически кръстопът и трябва да се върне към основните си принципи и ценности. Вярвам, че всички прогресивни сили, както на ниво правителства, така и на ниво обществени организации, ще се обединят и запазят европейските ценности. Вашето посещение в Атина е израз на желанието да съхраним демокрацията.

Двете страни в момента водят преговори за възможността френски компании да инвестират в приватизацията на държавните железници, пристанища и летища. Гърция търси подкрепа от Париж за орязване на държавния дълг.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос обсъди и кризисната тема за бежанската вълна, като в отговор получи пълната подкрепа на Франсоа Оланд за европейска стратегия в помощ на Гърция по приемане на бежанците и охрана на морската граница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!