Гърция се задъхва от неспиращия бежански поток

48 хиляди бежанци за 5 дни са достигнали гръцките острови
Снимка: Катя Пеева

48 хиляди мигранти достигнали за 5 дни до гръцките острови. Жителите негодуват срещу закъснялата европейска реакция. Местните власти се опасяват за нови жертви поради силните морски бури,които не спират потока от хора.Представители на Съвета на Европа са на остров Кос ,за да се запознаят на място с организацията по приемане на бежанците.
Не спира бежанският поток към гръцките острови.В рамктите на пет дни, въпреки студеното време и силни морски бури, до гръцките острови са достигнали 48 хиляди мигранти. На остров Лесбос ежедневно влизат повече от 5 хиляди души, които пристигат с лодки от турския бряг, съобщават властите. Островите Хиос и Самос също достигат хиляди мигранти всеки ден. Властите и представители на международни организации, както и много доброволци, оказват помощ на пристигналите. Ежедневно след регистрация се транспортират по 3 хиляди души към Пирея, но не са достатъчни местата за настаняване. „За всички е ясно,че проблемът не може да бъде решен на национално равнище“,заявиха за медиите кметовете на островите.
Жителите негодуват, както срещу закъснята европейска реакция, така и срещу гръцкото правителство,което според тях, „само наблюдава безучастно от Атина“.
Увеличиха се в последния месец силите на европейската агенция по защита на границата „Фронтекс“, които съвместно с морска охрана успяха да предотвратят жертви от  случаи на потънали лодки с хора.
Представители на Съвета на Европа и днес са на остров Кос,за да се запознаят с проблемите на властите по приемане на бежанците.
Гърция ще участва на срещата утре в Брюксел между лидерите на Евросъюза и балканските страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!