Министър Калфин се обяви за по-специална защита на правата на работещите българи в чужбина

Снимка: mlsp.government.bg

За по-специална защита на правата на българите, работещи в чужбина,  настоя на среща с еврокомисаря по заетостта Мариане Тисен вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Свободното движение на хора, свързано с трудовата заетост, трябва да е гарантирано, но трябва да има и специална защита на правата им, подчерта министър Калфин в разговорите си с ресорния еврокомисар Тисен, с която са обсъдили Пакета от промени по трудовата мобилност в рамките на Европейския съюз.

Калфин, цитиран от пресцентъра на социалното министерство, е пояснил, че често заради липсата на междуправителствени споразумения, много български работници - например детегледачи, болногледачи и домашни помощници, се оказват без възможност да им се защитят правата, ако те не се зачитат от работодателя им.

Според вицепремиерът, когато търсим работа в чужбина, не бива да говорим единствено за заплащането, но и за работното време и условията на труд.

В началото на декември в София ще се проведе среща на министрите, отговорни за заетостта от страните от т.нар. Евро-Азиатски диалог. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!