40% избирателна активност в ямболската община Болярово

| обновено на 25.10.15 в 13:44
Рекордна за страната избирателна активност - близо 40 процента беше регистрирана в ямболската община Болярово. Сравнително висока е активността и в другите населени места в региона. В град Ямбол до обед са отишли около 10 на сто от имащите право на глас, които са 65 620 души. В община Стралджа избирателната активност е около 20 процента, а в община Тунджа около 17. Във втората по големина община в областта - Елхово активността е около 13 процента. Никъде в областта няма сериозни сигнали за нарушения. Проблеми единствено има заради струпването на повече избиратели пред секциите. Гласуването средно отнема 4-5 минути.

370 са кандидатите за кмет на кметство в област 
Кърджали. Над половината от тях са единствените претенденти. Разликата с миналите избори са новите 50 кметства, които се образуваха след промените в Изборния закон. Пак заради тези изменения община Кърджали е с най-голям брой недопуснати да гласуват избиратели. Принципът на уседналост на общинските избори извади от избирателните списъци 46 000 души, чийто адрес е в чужбина.

В десетте общини на Смолянска област ще има кмет за първи път след промяна в изборното законодателство в новообразуваните 76 кметства. Едно от най-младите кметства там е село Ровино. В него 23 жители избират кмет заради адресната регистрация на 86-те жени с психични разстройства от дома. Само четири от тях имат право на глас, останалите са под запрещение. За кметския пост в Ровино се съревновават двама братовчеди, селото е на повече от 100 години и в него за първи път има избор за кмет.

При ниска избирателна активност от 7,3 на сто до 10.00 часа сутринта преминава изборният ден в община Бургас.

Във Варна пред повечето избирателни секции се образуваха опашки. Тази избирателна активност беше забелязана след 10.30 часа, а до 10.00 часа избирателната активност във Варна е 7,34 процента, гласували са 21 хиляди души за местна власт, а за национален референдум 6,34 процента или 18 896. В останалите 11 общини от Варненска област избирателната активност е 11,21 процента за местна власт, а за референдум 7,76. Стана ясно, че кутиите за отрязъците от бюлетините в секционните избирателни комисии във Варна са твърде малки и заради това ще бъдат донесени нови. Това съобщи председателят на ОИК Велин Жеков.

До пет пъти по-ниска е избирателна активност на референдума, отколкото на местните избори в общини от  Разградска област.

Към 13 часа най-голяма е разликата в община Самуил, където в местния вот са се включили 2396 избиратели, а едва 377 в националния референдум. Репортерска проверка в най-голямото разградско село Дянково показа, че макар в първите часове на изборния ден да преминават спокойно и при сравнително висока активност, половината от избирателите гласуват само на местния вот. 

В община Плевен избирателната активност към 10.30 часа е 8,7 процента. 12 са кандидатите, които влизат в битката за кметския стол в Плевен, а 442 са за общински съветници, издигнати от 25 партии, 5 коалиции и 6 инициативни комитета. От МВР - Плевен съобщиха, че след приключване на изборния ден, от 21.00 часа ще бъде забранено движението, спирането и паркирането на автомобили в участъка по ул. "Димитър Константинов", където е избирателната комисия, заради предаването на изборните материали. Тролеите и автобусите ще се придвижват нормално.

Със сравнително висока избирателна активност започна изборният ден в Русе. Близо 146 000 са хората, които ще имат право да гласуват за общински кмет. Още в 7.00 часа сутринта в Русе е имало секции, пред които са се струпали гласоподаватели и са се образували първите опашки. Кандидатите за кмет на Русе са 14, а 439 се конкурират за място в 51-местния общински съвет.

11 са кандидатите за кмет на община Видин, своя вот имат право да дадат 59 409 души, в 127 секции. Заради сигнал за възможна манипулация, на секционните комисии са раздадени нови химикалки, 

60 700 са имащите право на глас в община Кюстендил, а в Дупница малко над 42 хиляди. 58 са кандидатите за кметове в общо деветте общини на Кюстендилска област, като най-много от тях са от Дупница и Кюстендил. Като цяло изборният ден протича спокойно. На места се е наложила смяна на членовете на секционните комисии, което обаче не е затруднило нормалната им работа. В община Кюстендил до момента за местния вот са гласували малко над 4600 души, а за референдума с около хиляда по малко.

Малко над очакваната е избирателната активност в област Благоевград. Най-висока е избирателната активност към 11:00 часа в общините Гърмен, Гоце Делчев, Банско и Сатовча - около 20 процента.

Нормално протичат изборите в Сърница, където днес за първи път избират свой общински съвет. Там избирателната активност е 30 процента. В Пазарджик изборния ден към момента минава при слаба  избирателна активност. В ромския квартал "Изток" бойкотират референдума и отказват да участват в националното допитване.

9% беше активността на гласувалите на местните избори в област Перник до 10.30 ч. 8,5% е активността на националния референдум. Всички 266 секции в областта отвориха нормално.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!