Жителите на остров Лесбос: Егейско море се превърна в масов гроб, това трябва да спре

Нови жертви край остров Лесбос
Снимка: Катя Пеева

Нови жертви-бежанци край гръцкия остров Лесбос. Жена и две деца са се удавили. Издирват се още поне 12 души души. Спасителната акция продължава.
Малка лодка с поне 60 бежанци се разби в подводни скали в близост до остров Лесбос. Трафикантите са се опитали да приближат острова, като избегнат централното пристанище, за да вкарат нелегално бежанците. Плавателният съд се е разбил върху скали. До този момент 45 от мигрантите са спасени, жервите са една жена и две малки деца, а поне още 12 души са изчезнали в морето.
В спасителната акция участва хеликоптер на военноморските сили, кораби на морска охрана и водолази. Властите се опасяват, че броят на жертвите ще се увеличи. Противоречиви са и показанията на спасените за точната бройка на мигрантите.
Егейско море се превърна в масов гроб, това трябва да спре, коментират жителите на Лесбос, които са не само свидели на подобни трагедии често, но и участват доброволно в спасителни акции и помощ по приемане на бежанците.
Днес министърът по миграция Музалас опроверга публикации в германски медии, че олимпийски обекти в Атина ще станат място за настаняване на 50 хиляди бежанци. Според гръцкото правителство има споразумение с ООН за два центъра за временно настаняване на повече от 10 хиляди бежанци, докато се определи техният статут.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!