Горанов: Ако обезщетенията на полицаите бъдат намалени, за МВР ще бъдат спестени 25 милиона лева

Снимка: БГНЕС

25 милиона лева ще бъдат спестени за системата на МВР, ако обезщетенията на пенсиониращите се полицаи бъдат намалени от 20 на 10 заплати. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов. По-рано той и вицепремиерът Румяна Бъчварова  разговаряха с полицейските синдикати. След срещата стана ясно, че 20 000 полицаи са готови да блокират магистралите в сряда. Бъчварова и Горанов признаха, че промените са обмисляни поне от два месеца насам. Министърът на финансите изтъкна, че около 95% от ресурса за силовите министерства отива за възнаграждение на служителите и не достигат пари за работата им на терен:

Служителите нямат реална възможност да изпълняват своите функции по начина, по който в момента е структуриран бюджетът на системите за сигурност. Те имат едни заплати, нищо повече, нямат и хартия, нямат и химикалки, абсолютно никаква материална база да могат да вършат своите работи.

Може би не е редно да го казвам, но бих го определил така, ако мотивацията на тези служители е такава, че с 10 заплати те са готови веднага да напуснат работа, може би има някакъв проблем с тяхната мотивация. И е по-добре да платим наведнъж тази цена и след това в системите, да влизат и да работят хора, които наистина да искат да вършат полицейска работа, да не влизат в нея с обещанието, че след някакви години те ще се пенсионират рано, ще получат едни възнаграждения и след това ще продължат живи и здрави трудовата си кариера.

Промените предизвикаха вълна от напускания на системата, като до момента подадените рапорти са 250, заяви  Бъчварова и подчерта, че получаването на 20 заплати при напускането на системата ще гарантира малко време на служителите, в които те могат да са без работа. Оставайки в системата на МВР, те ще имат сигурност на дохода.

Заради невъзможността на силовите министерства да се вместят в бюджетите си, тази година се налага актуализация на финансовата рамка и увеличаване на дефицита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!