Потребителите очакват поскъпване и повишаване на безработицата

Потребителите очакват увеличаване на цените и на безработицата през следващата година. Това показва октомврийската анкета на Националния статистически институт. Общият показател на доверие на потребителите се запазва на равнището си от юли.

Въпреки че през по-голямата част от годината статистиката регистрираше дефлация, потребителите отчитат увеличаване на цените на стоките и услугите. Очакванията им са поскъпването да продължи и през следващата година. Спрямо анкетите през юли домакинствата отчитат минимално подобряване на финансовото си състояние. Повечето хора, които живеят в градовете, обаче са с песимистични нагласи за следващата година. Живеещите в селата запазват оптимизма си за състоянието на семейния бюджет. 
Като цяло потребителите прогнозират влошаване на общата икономическа ситуация. Нагласите сред хората са за увеличаване на безработицата. И двете прогнози са в противовес с официалните правителствени изчисления, на базата на които е направен и държавният бюджет за следващата година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!