Горанов: С 330 млн. лева са увеличени парите за сектор "Сигурност" спрямо първоначалните разчети за 2015 г.

Снимка: БГНЕС

С 330 млн. лева са увеличени парите за сектор "Сигурност” спрямо първоначалните разчети за 2015 година, заяви министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на държавния бюджет пред ресорната комисия в Народното събрание. На заседанието присъстват и синдикати от сектора, но те все още не са изказали становище.

Без да назове конкретни промени в сектор “Сигурност“ или да коментира исканията на полицаите, които протестираха пред парламента, министър Горанов представи актуализацията на бюджета за тази година и фискалната рамка за 2016 година:

По отношение на отбрана и сигурност спрямо предложената актуализация разходите нарастват с около 140 милиона, а ако добавим и средствата от актуализацията на 2015 година за средства за отбрана и сигурност, номиналният ръст спрямо Закона за бюджета за 2015 година надхвърля 330 милиона, като за разходи за персонал увеличението от 2015-а в 2016-а година е със 161 милиона, от които 36,5 милиона за отбрана и 62,3 милиона за полиция.

Владислав Горанов подчерта, че е изпълнено условието на президента Росен Плевнелиев парите за отбрана за догодина да не са по-малко от парите от тази година. Намаляването на дефицита от 3,3% за тази година до 2% през следващата година обаче може да мине и при по-голямо съкращаване на разходите, поясни финансовият министър:

Въпреки намаляването на някои разходи номиналният ръст на разходите се дължи на увеличението на разходите за финансиране с национални средства основно за капиталови разходи от сферата на отбраната, на социалноосигурителни плащания с основен принос на естествения ръст на пенсиите, допълнителни разходи за заплати, компенсиращи необходимостта от допълнителни структурни мерки в някои от секторите, предоставящи публични услуги. Разходите биха могли да имат и по-голям принос за намаляване на дефицита в следващата година, ако работим усилено за подобряване на ефективността в отделни системи – нещо, което е първостепенна задача пред всички министри от кабинета.

Тази година ще бъдат изхарчени 1,7 млрд. лева повече от предвиденото основно заради финансиране на европроекти и заради парите за МВР и за отбрана.

Догодина дефицитът ще бъде 1,8 млрд. лева, като той ще бъде финансиран с дълг – именно заради това дойде и острата реакция срещу липсата на реформи в силовите министерства, изразена от Васил Велев като представител на работодателските организации:

Нашият финансов принос в тази сфера не отговаря на качеството на предоставената услуга поради което граждани, работодатели и бизнес плащат още веднъж за още едно МВР под формата на сигналноохранителна техника, частна охранителна дейност и ведомствена охрана. Затова ние подкрепяме реформите в тази сфера и обръщаме внимание, че тези, които защитават труднозащитими тези за категоризацията или за непромяна в категоризацията на МВР, всъщност настройват срещу себе си  2 милиона заети в реалната икономика, които плащат за тази неефективна дейност.

Преди началото на дебатите по бюджета на държавата бюджетната комисия и икономическата комисия в парламента одобриха бюджета на Здравната каса за догодина.

Янко Янков, заместник-председател на комисията по отбрана, депутат от ДПС, коментира в предаването "Нещо повече", че за съжаление думата "реформа" в българската действителност вече е инфлационна и е станала синоним на рестрикции и санкции:

В България в момента под реформи се разбира да унищожим нещо. Например реформа означава обединяване на две дейности, от които едната отпада, а другата се превръща в монополна....А всъщност реформа би трябвало да означава преструктуриране, което да повиши ефективността на определена сфера. 

Цялото интервю с Янко Янков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!