Близо 3 500 деца – бежанци, са потърсили закрила в България до края на септември тази година

Снимка: БГНЕС

Близо 3 500 деца – бежанци, са потърсили закрила в България до края на септември тази година. Това стана ясно на кръгла маса, посветена на проблемите на непридружените деца, търсещи закрила. Без родител или друг придружител са повече от 1 400 деца. Те идват най-вече от Афганистан, Ирак и Сирия. Повечето от тях пристигат в България, без да говорят чужд език, без никакви документи и без установено здравословно състояние.

На непридружените деца трябва да се обръща особено внимание, смята вицепрезидентът Маргарита Попова. Въпреки че у нас има добра нормативна база по отношение на закрила на детето, остават множество въпроси и предизвикателства, на които трябва да отговорим. Например:

Как се грижим за непридружените малолетни и непълнолетни деца в местата, в които ги приютяваме? Защо, след месец, два или три престой в тези центрове и места, които трябва да бъдат места за закрила, отчитаме и констатираме, че голяма част от тези деца липсват? Накъде са тръгнали, кой ги извежда, накъде ги отвежда, с какви мотиви?...

Лидерът на БСП Михаил Миков за пореден път призова за повече средства за страните, които първи посрещат бежанците в Европа:

Всички страни трябва да имат разбиране за солидарност. Не само, че бежанците са трудов потенциал, който може да даде нова енергия за икономиката на ЕС, но те са и един проблем, който е голямо изпитание.

В Турция има над 600 000 деца - бежанци. Повечето от тях не са посещавали училище от години. Макар в България броят им да е многократно по-малък, страната ни се изправя пред същите проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!