Кашету Киенге: Стотици хиляди деца без родители изчезват, търсейки закрила в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди деца без родители изчезват, търсейки закрила в Европейския съюз (ЕС), каза в интервю за "Хоризонт", евродепутатът Кашету Киенге. По думите ѝ, децата, които нямат семейство и роднини, са най-уязвимите жертви на трафик и за тях трябва да има специална грижа.

Правени са много статистики, но истината е, че никой не може да каже какъв е конкретният брой на децата без родителска грижа, които пристигат като бежанци в Европа. Причината е, че много от тях изчезват преди да стигнат при нас. 175 000 са малолетните, които от началото на годината са потърсили закрила в Европа.

Малолетните са честа жертва на организираната престъпност. Помолих в Италия да се направи едно проучване кой всъщност стои зад трафика на хора. Едно дете не е като възрастен, който може да се приспособи или поне да се грижи за себе си. Детето е загубено в една непозната земя. Има организирана мрежа, която се възползва от тази тяхна слабост. Смятам, че законът трябва да се приложи с цялата си строгост към хората, които организират трафик на деца без родители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!