Гърция и Турция си разменят обвинения кой е по-виновен за бежанския поток

Атина обвинява Турция за „организирана операция“ по прехвърляне на мигранти към гръцките острови. Премиерът Алексис Ципрас заминава на посещение в Анкара с надежда за двустранни мерки по контрол на мигрантите. Гърция се опасява от нови жертви, поради нестихващия поток на бежанци.
Гръцките медии разпространиха видео, заснето от морска охрана и от екипи на Фронтекс, което показва, че лодка с мигранти се охранява до гръцките води от турски патрулен кораб.Гръцкият министър  по миграцията съобщи, че е предоставил на европейските власти още доказателства за свободно и безпрепятствано прехвърляне на мигрантите от трафиканти към гръцките острови. 
„Гърция е началото на коридора на бежанците към Европа,но вратата е в Турция.Каквито и мерки да вземеш,когато вратата е отворена, потокът от хора не може да се контролира.“
Гърция настоява патрулите на агенцията по охрана на външните граници на Европейския съюз да отиват до турските брегове,за да се прекрати тази „организирана операция“ от Турция, заяви на пресконференция днес министър Музалас.
Правителството в Атина е притиснато от европейските страни да приема и настанява бежанците и е недоволно от липсата на диалог между Анкара и Брюксел.
Премиерът Ципрас пое инициативата за директен контакт с Турция и след два дни заминава на посещение в турската столица,за да се постигне някакво споразумание по ограничаване на бежанския поток.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!