Парламентът започва обсъждането на бюджетните закони

Снимка: архив
Бюджетните закони ще бъдат разгледани на първо четене в пленарната зала тази седмица. Очаква се депутатите да започнат работа по бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване, след което и по държавния бюджет. За здраве догодина нетно има 129 милиона лева повече, като бюджетът на Здравната каса е предвиден да бъде балансиран, въпреки че тази година Касата вероятно ще завърши на минус.

В бюджета на НОИ, от който идват пенсиите и социалните плащания, е залегнало увеличение на пенсиите с 2,5 на сто от 1-ви юли. Актуализацията им отново ще стане по швейцарското правило. Общоосигурителният доход също се увеличава. Горните прагове обаче се очаква да останат същите, което означава, че максималният осигурителен доход и максималната пенсия ще запазят настоящите си нива. Това означава, че максималната пенсия ще остане 910 лева. Пенсията за старост ще скочи с около 3 лева и ще бъде с няколко стотинки над 118 лева.

В държавния бюджет се очаква дефицит от 2%, или 1,8 милиарда лева. Той ще бъде финансиран с нов дълг, като догодина държавата ни няма да може да поеме повече от 5,3 милиарда лева допълнителен дълг. По-голямата част от него ще бъде от външните пазари. Със закона за бюджета за догодина се променя и финансовата рамка за 2015 година, защото са нужни допълнителни пари за МВР, Министерството на отбраната и финансирането на европроектите. Очаква се, след като бъдат приети бюджетните закони на първо четене, спорните текстове, орязващи социалните плащания за военните и полицаите, да бъдат оттеглени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!