И бюджетът на общественото осигуряване мина на първо четене

Снимка: БГНЕС
Народното събрание одобри на първо четене бюджета за 2016 година на Държавното обществено осигуряване (ДОО).  

От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 2,5 на сто.
Минималната пенсия ще бъде малко над 161 лева, а социалната пенсия за старост ще се увеличи само с 3 лева и ще достигне до 118 лева. 

Майчинството за втората година остава замразено, въпреки че от догодина се очаква минималната работна заплата да скочи до 420 лева. 
Обезщетението за безработица ще се запази до малко над 7 лева на ден.
Според Корнелия Нинова от "БСП лява България" държавата ще вземе повече пари от осигуряващите се, но ако някой изпадне в нужда от държавна помощ, тя остава непроменена с години, защото:

Даже не се запазва статуквото, а се отнема от майки, от всички, които работят и се осигуряват за обезщетение за безработица, от всички, които се осигуряват за пенсия, от бебето до възрастния. Взимате от тези бедни, социално слаби хора, за да дадете вероятно на отбрани и приближени малцина фирми на властта, които догодина да изхарчат 2,4 милиарда. Това е израз на политика
.

Осигурителният доход ще се увеличи средно със 7,6 на сто, но не и максималният. Заради това и максималната пенсия също ще остане замразена на 910 лева.

Ключова промяна е за земеделските производители, които от догодина ще плащат с 30 лева повече осигуровки. Това обаче трябва да отпадне, категоричен е д-р Хасан Адемов от ДПС:

Селскостопанските работници, за които миналата година увеличихме минималния осигурителен доход, би трябвало той да се запази, особено малките производители и българското земеделие да има възможност да поеме въздух и да се стабилизира. По отношение на максималния размер на пенсията не смятам обаче с този подход на замразяване на максималната пенсия, че можем, осигуряващите се особено, тези, които сега стартират осигурителния си стаж, да бъдат стимулирани да се осигуряват върху реалните доходи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!