Нов Археолого-етнографски музей отвори врати в Златоград

Снимка: Радостина Чернокова

В Златоград отвори врати нов Археолого-етнографски музей, след като беше преобразуван досегашният Етнографски музей. В експозицията е представена голяма сбирка от древни находки. Обособен е и кът за уникални фалшификати на ценни артефакти.

Осем са новите експозиции в музея, като шест от тях са археологически. Една фалшификация, бойно снарежение и оръжия, накети и традиционни носии за региона. В основата на събитието е предприемачът Александър Митушев:

Моята любов към археологията е от студентските години. Не ме е напуснала и от 15 години, което го виждате, съм гредил ден след  ден и успях да опазя от изнасяне, за да можем да го покажем днес.

Професор Николай Овчаров представи едно от най-интересните неща, открито в археологията на късната бронзова епоха – 15-11 в. пр. н. е.

При новата с птича глава, с очи от карнеол -наистина на това нещо никой досега не е намерил аналогия. Това е предмет за гадаене, главичката всъщност вътре се движи и явно, че това са били едни тайнствени култове за времето на троянската война. Може би с такива неща са гадаели пред стените на Троя кой ще спечели – троянците или ахейците. И другото, което искам да кажа – това е един акцент върху фалшификатите.Историята на фалшификатите е много интересна и тук ние представяме няколко такива фалшификати от най-древните периоди: една лампа, която дава нещо като раждането на природата, една женска фигура, обаче вътре после открихме подписа на този, който я е направил.

Много сполучливи са направените реконструкции на въоръжението и ще играят голяма роля в образованието. Това каза професор Иван Маразов:

Това, което предстои на музея е да направим една изложба в Нов български университет и да направим един хубав каталог на тази изложба. Тук има предмети, които са сред много важните за изучаването на тракийските традиции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!