Д-р Кубатева: Смъртността от онкологичните заболявания в Смолянска област е притеснителна

Всички лечебни заведения в Смолянска област се запазват, според проекта за областна здравна карта. Предложеният вариант, изготвен от комисията, беше единодушно приет. Така общо 512 ще бъдат леглата за активно лечение в областта, а 83 ще са легла за продължително и полиативно лечение.

Броят на леглата за рехабилитация в трите специализирани болници в Баните, Девин и Рудозем се запазва, като в проекта има предложения за разкриване на онкологичен център и хоспис, както и перспектива за развитие на инвазивна кардиология.

Онкопатологията в област Смолян не е толкова драстично, колкото средното за страната като честота, поясни директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Мими Кубатева и допълни:

По-страшното и притеснително за нашата област е фактът, че смъртността от онкологичните заболявания в нашата област е с 3-4 пункта по-висока от средната за страната. Представете си - може би да не боледуваме най-често в областта, но умираме най-много в страната от този вид патология.

Анализът, който предложихме и който сме направили на базата на 20-годишен период показва, че в основата на тази статистика стои липсата на достъп до специализирана онкологична помощ, а в нашия областен град няма такива специалисти. Ползват се услугите на най-близката област - Пловдив както за диагностика, така и за терапия, а също така и за наблюдение.

Жителите на областта са ощетени откъм този вид медицинска помощ, за което ние изключително много настояваме и ще подпомагаме идеята за разкриването на онкологичен център
, подчерта доктор Кубатева.

Предложението на областната здравна карта ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването за утвърждаване.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!