Еврото поскъпна след като ЕЦБ реши да удължи програмата за изкупуване на облигации до март 2017-а

Снимка: Капитал

Еврото поскъпна след решенията на Европейската централна банка да удължи програмата за изкупуване на облигации до март 2017 г. Също така депозитната лихва беше понижена до 0,3 на сто, което означава, че банките ще трябва да плащат повече на централата във Франкфурт, за да държат огромните си ликвидни резерви.

Програмата за количествени улеснения, чрез която ЕЦБ стимулира икономиките на страните в еврозоната, беше започната през март с първоначален край септември догодина. Сега монетарните стимули ще бъдат удължени поне до март 2017 година, обяви президентът на банката Марио Драги:

Въпросът беше дали те са достатъчни, за да бъдем убедени, че ние ще постигнем целите си в хоризонта, който планирахме. Отговорът, който си дадохме, беше "не достатъчно". Затова решихме да удължим програмата. Нека го кажа много ясно. Ние продължаваме програмата, защото тя работи, а не защото се провали.

Размерът на програмата обаче остава същият - 60 млрд. евро месечно. Драги определи като "успешно" досегашното й влияние, въпреки че основната цел - да достигне устойчива инфлация малко под 2 %, все още е не може да бъде постигната:

Ако не бяхме предприели тези мерки, инфлацията щеше да бъде с половин процент по-ниска следващата година и с 0,3 % по-ниска през 2017 г. Също така тя има влияние и върху растежа на брутния вътрешен продукт. Според нашите изчисления той ще расте с около 1% повече за периода от 2015 - 2017 . Мисля, че ние потвърдихме ефективността от политиките си, обясни Драги.

Намаляването на депозитната лихва, която банките плащат, за да държат излишната си ликвидност за 24 часа, е намалена с цел стимулиране на кредитирането.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!