България ще започне работа по създаването на газов разпределителен център "Балкан" съвместно с ЕК

| обновено на 10.12.15 в 16:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Строителството на газовата връзка между България и Гърция ще започне до следващия октомври, като на 10 октомври беше подписано окончателното решение . Също така България съвместно с Европейската комисия ще започне работа по създаването на газов разпределителен център, който от днес носи името "Балкан".

В средата на 2018-та година ще потекат първите количества синьо гориво по газовата тръба между България и Гърция, съобщи ресорният министър Теменужка Петкова:

Този проект е стратегически не само за България и Гърция, той е стратегически и за целия регион на Югоизточна Европа.
Проектът е изключително важен затова, защото той ще даде възможност за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ.

Това ще даде сигурност срещу нова газова криза, допълни премиерът Бойко Борисов :

Да си отдъхнем, че ако някой се ядоса и спре кранчето за Украйна, ние няма да изпаднем в състоянието, в което като кмет на София изпаднах - да гледам как града ни изстива в най големият студ и ако не беше тогава мазута в някои от старите котли, не знам как щяхме да изкараме зимата. Още падат сажди от небето, колко мазут изгорихме тогава.

По най-бързия начин -  екологични процедури, археология, тъй като и двете държави са на това трасе, пари за, вече мисля, че 16-17 милиона евро са дадени за отчуждителните процедури по трасето,  разпореди Борисов на министрите.

По-рано България и Европейската комисия (ЕК) създадоха съвместна група, която ще работи по регулаторната рамка за създаването на газов разпределителен център у нас, който ще  носи името "Балкан".

Ние искаме да имаме възможност да ползваме всякакъв тип газ -  и каспийски, и разбира се от ел-джи терминал в Гърция посредством интерконектора, който ще изградим, но на първо време от собствен добив, допълни вицепремиерът Томислав Дончев, който е пряко отговорен за проекта за т.нар. газов хъб.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!