Плевнелиев: Прокуратурата и следствието трябва да реформират системите си

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова прокуратурата и следствието да направят реформи в своите системи: 

Така както ние виждаме дебати в парламента, дебати в съдийската общност, ще се радваме да видим това и сред българските прокурори, следователи, за да може да имаме всеобхватност на съдебната реформа. Главният прокурор на България при встъпването си в длъжност пое ангажимент за реформа. Той изработи и програма за реформа. Аз ще се надявам тя да бъде изпълнена.
Във Велико Търново държавният глава потвърди позицията си, че одобрените на второ четене промени в Конституцията са малка, но недостатъчна крачка към очакваната от обществото дълбока реформа в системата за правораздаване: 
Президентът приема почетна рота в НВУ Затова съм готов, след като приключи процесът на гласуване в Народното събрание и на трето четене, след като видим в началото на следващата година какви промени ще бъдат внесени от новия екип в Министерство на правосъдието по отношение специално Закона за съдебната власт, тогава като държавен глава ще преценя с какви следващи действия и на база на кои мои правомощия аз ще допринеса за ускоряване на процеса на реформата и за задълбочаване на реформата.
В старопрестолния град се провежда четвъртото издание на президентската инициатива "Младежка визия за развитие на  България". С нея се поставя началото на обществени дебати за изработване на Национална програма за развитие на страната до 2030 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!