Атина и Скопие „стопяват леда“ в дипломатическите отношения

Атина и Скопие „стопяват леда“ в дипломатическите отношения.
Външният министър на Македония Никола Поповски се срещна с първия дипломат на Гърция Никос Кодзиас, като двете страни се споразумяха за активно сътрудничество.
Двамата министри показаха желание за добри съседски отношения, въпреки редица различия в позициите на Атина и Скопие. Проблемът с бежанците на границата между двете страни принуди Гърция да търси сътрудничество с македонските власти. Тава е част от гръцката стратегия за балканско сътрудничество, която според Атина, увеличава авторитета на страните от региона пред Брюксел.
Гърция не приема поведението на някои европейски страни, които затварят границите си за мигрантите и поставят критерии за приемане на хората, бягащи от война.
Днес двамата външни министри изразиха желание за решение на въпроса с името на Македония, като преговорите продължават интензивно  под егидата на ООН. Правителството на Алексис Ципрас желае решаване на спорния въпрос, като се изключат „гласовете на крайния национализъм“, подчерта министър Кодзяс.

Министър Поповски заяви пред журналисти, че „в интерес на Скопие е подобряване на климата в отношенията с Гърция“.
Първите дипломати на Скопие и Атина обсъдиха възможностите за развитие на съвместни енергийни проекти, търговия и туризъм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!