Очаква се скоро битовите потребители да преминат от регулиран към свободен пазар на електроенергия

Преминаването на битовите потребители от регулиран към свободен пазар на електроенергия няма да стане в рамките на година, а ще отнеме повече време. Очаква се първите битови клиенти да излязат на либерализирания пазар през април. Това каза Евгения Харитонова от Комисията за енергийно и водно регулиране:

Ние всички питаме какво ще стане с цената на тока, който използваме вкъщи, затова не мисля, че в рамките на една година този въпрос ще може да бъде решен. Ние сме имали нееднократни срещи с представители на съответните дирекции в Европейската комисия и те също изказват мнението, че нещата трябва да бъдат направени постепенно, поетапно, за да не разочароваме хората от нашите действия. Трябва да си кажем, че в другите страни освобождаването на пазара на малките потребители е отнело някъде около 2-3 години. Ние сме в България и 2-3 години не ми се виждат съвсем реалистичен срок.

Евгения Харитонова допълни, че в момента говорим само за либерализация на пазара на ток, но не и на газ, тъй като страната ни има само един източник на синьо гориво. Осъществяването на газовите връзки с други страни би довело до разнообразяване на доставките и либерализация и на този пазар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!